Het volgende Postbuulenbal is op zaterdag 11 februari 2023...

 

De historie van de Postbuulen  

In 1959 is deze inmiddels gerenommeerde Heerlense Carnavalsvereniging opgericht. Het idee om een carnavals- vereniging op te richten werd geboren tijdens de nachtdienst vlak voor kermis 1959 bij het sorteren van de kerst en nieuwjaarspost. Tijdens deze nachtdienst kwam, de helaas te vroeg overleden, Jac Feyen op het idee om een carnavalsavond te organiseren. De eerste vergadering werd gehouden in het toenmalige café de Slok op de hoek van de Laanderstraat. 


Een naam werd gemakkelijk gevonden het werd; PTT carnavalsvereniging “de Postbuulen” als onderdeel van de personeelsvereniging. Besloten werd om afwisselend een medewerker van de loketten, een besteller en iemand van de Technische dienst tot Prins te kronen. Deze traditie hebben de Postbuulen tot diep in de jaren '90 vol kunnen houden.                                 

De eerste Prins was in  Dolf Caubo, hij werd in 1960 in een bomvolle zaal aan de Sittarderweg uitgeroepen en kwam uit een zelf gebouwde staande brievenbus. De Raad van Elf, die bestond uit mensen van de Post en de Technische dienst, droegen allemaal een gestreepte broek en een zwart jasje, meestal geleend. Op de revers hadden ze als herkenning een geel rond kaartje met een 11 erop. De mutsen waren tweede hands.

Nadat de Postbuulen enkele jaren alleen voor de leden van de personeelsvereniging een feestavond organiseerde, besloot de vereniging de horizon te verbreden. Er werden contacten gelegd met de Bundespost in Aken, de Letse Bös uit Maastricht en de Jocus uit Venlo.

Om duidelijk te maken dat het om een PTT carnavals-vereniging ging werd een Postbuultje (zakje) vervaardigd. Een gouden keus, want iedere zich zelf respecterende carnavalsvereniging ziet het als een levensopdracht om het door Jac Gommans ontworpen en door de echtgenote van het raadslid Henk Wams in elkaar gezette postattribuut in het bezit te krijgen.

De kartonnen onderscheidingen van weleer zijn inmiddels vervangen door fraai uitgevoerde metalen kleinoden. Maar het Postbuultje is het Postbuultje gebleven, het handelsmerk van de Postbuulen.

De Postbuulen uit Heerlen zijn inmiddels een begrip geworden in de Zuid Limburgse carnavals-wereld. Momenteel worden alle carnavalsactiviteiten door de Postbuulen zelf geregeld zoals artiesten, zaalhuur, het blad de Postbuul, de nieuwe prins enz. Van de vele uitnodigingen om als gastvereniging bij een prinsenproclamatie aanwezig te zijn wordt vaak gebruik gemaakt, terwijl ook vele recepties worden bezocht.

In het HKB gebouw werd in 1992 het 3x11 jarig jubileum gevierd


Raad van Elf, seizoen 1991-1992
Achterste rij v.l.n.r. Theo Hendriks, Henk Nijsten, Job Schippers, Henk Smith, Bert Knol en Jan Wegh.
Zittend: Fer Ummels, Hub Bosch, May Wolter, Paul Arets, Hub Louppen, Sietse Hoogmoed.
Vooraan: Burdy en Ivanka.

 

In 2003 bestonden de Postbuulen 4x11 jaar, dit werd gevierd in
Auberge de Rousch.... 


De Raad van Elf seizoen 2002/2003
Bovenste rij v.l.n.r. Marius de Jong, Dré Roden, Job Schippers, Jan van Schendel en Henk de Klijn.
Middelste rij, Christian Bosch, Hub Bosch, Bert Knol en Henk Smith.
     Onderste rij zittend, May Wolter, Paul Arets, Henk Nijsten, Henk Wams en Mike van Horzen.

 

Het 5x11 jarig bestaansfeest vond plaats in 2014 in het Juphuis


Seizoen 2013/2014 Raad van Elf
Staand v.l.n.r. Jo Kok, Kay Selder, Ben Paas, Henk de Klijn, Marius de Jong, Henrico Wams, Sven Paas, Rico Wams en Henk Wams.
Zittend: Hub Bosch, Henk Nijsten, Bert Knol en Christian Bosch.

 

                                                                                        © 2007 De Postbuulen. Webdesign Lonkaa